Η ”αριστερή” διαχείριση των μνημονίων και της λιτότητας είναι ο πόλεμος κατά του ορθολογισμού.

Ο Συριζα κάλεσε προς συμμετοχή στην απεργία της 12/11. Πρόκειται για την απεργία που καλέστηκε για την εναντίωση στις κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας που φέρνει το 3ο αριστερό μνημόνιο που ο Σύριζα υπερψήφισε. Ήταν η πρώτη μαζική απεργία που έγινε μετά την ψήφισή του μνημονίου και ο Σύριζα προσπάθησε τεχνηέντως να θολώσει το τοπίο. Να μην αποτελέσει το ξένο σώμα, να διαδηλώσει εναντίον του(!).

12227658_10153472355288961_5367076754496825917_n

Θα μπορούσε να είναι το σουρεαλιστικό σενάριο ενός βιβλίου η μιας ταινίας αλλά δεν είναι. Είναι η πραγματικότητα. Και το 1984 του Όργουελ μοιάζει να επαληθεύεται με ένα ανασκευασμένο σενάριο. Πίσω όμως από κάθε σενάριο βρίσκεται και μια συλλογιστική πορεία που έχει ένα τελικό σκοπό. Ο Σύριζα ποντάρει ακόμα πολλά στη λογική της θυματοποίησης του και στη λογική της μετάθεσης της πηγής των κοινωνικών προβλημάτων πέρα από τα στεγανά του κόμματος και προς την Ευρωπαική Ένωση λες και έχει προβάλλει κάποια σθεναρή αντίσταση. Ποντάρει στη λογική του αναπόδραστου των μνημονίων που δεν ευθυγραμμίζονται με τα ιδεολογικά του κριτήρια και στην αριστερή τους διαχείριση. Ποντάρει στη λογική της ελπίδας που ήρθε(;), έρχεται(;) και φροντίζει να αναζοπυρώνει αυτή την ελπίδα σε θεωρητικό επίπεδο. Να γίνεται και ο κλέφτης και ο αστυνόμος.

O Σύριζα δεν θέλει με τίποτα να αποκτήσει μια αριστερή ιδεολογικά αντιπολίτευση, γιατί έχει αποποιηθεί αυτή την ιδεολογία και οι αντιθέσεις είναι εμφανείς πλέον. Δεν διατηρείται η εξουσία φυσικά με πίστη σε ιδεολογίες. Αρκεί η ιδεολογία του περιρρέοντος πλούτου γύρω από τους κρατικούς θρόνους του Τσίπρα και της της παρέας του.

Η δημιουργική ασάφεια είναι η νέα διαχείριση της πολιτικής πραγματικότητας γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις. Γιατί υπάρχουν μόνο οι εντυπώσεις και γιατί δεν υπάρχει λογική. Γιατί ο μόνος τρόπος απεύθυνσης στην κοινωνία είναι η προπαγάνδα και η επίκληση στο συναίσθημα και στο θυμικό. Γιατί υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και αυτό είναι η πλήρης καταπάτηση των πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων και η περαιτέρω όξυνση της οικονομικής αφαίμαξης που βιώνουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα τα τελευταία 5 χρόνια. Απλά πρέπει να αλλάζει ο διαχειριστής του κάθε τόσο. Εξάλλου ο καπιταλισμός είναι ένας χαμαιλέων που ξέρει να καμουφλάρεται και να ευδοκιμεί σε ποικίλα πολιτειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα.

CTmJB7RVEAAvqZd

O Σύριζα λοιπόν εκτός λοιπόν από το να λαικίζει στα τηλεδελτία, προσπαθεί να λαικίσει και στους δρόμους και να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι. Και φυσικά τον βολεύει η διαχείριση των υποτιθέμενα αντιτιθέμενων τάσεων στο εσωτερικό του όπως το τμήμα Εργατικής Πολιτικής και όσα άτομα έχουν μείνει στην νεολαία του και δεν έχουν πάει στον Λαφαζάνη καθώς δημιουργεί εντυπώσεις περί της ηγεσίας που προσπαθεί να διαχειριστεί το μνημόνιο με κοινωνικούς όρους και την βάση που βάζει τις κόκκινες γραμμές και ελέγχει την ηγεσία.

Και κατεβαίνει και στους δρόμους. Και όταν εκδιωχθεί από το πεδίο των δρόμων όπως εκδιώχτηκαν και τα μέλη της νεολαίας του που πριν μια εβδομάδα ήθελαν να συμμετέχουν στη πορεία κατά του φράχτη του Έβρου που ο Σύριζα έλεγε ότι θα γκρεμίσει, θα θυματοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Σύριζα φιλτράρει και υποκαθιστά την πραγματικότητα για να παραμείνει στην εξουσία. Βαφτίζει το όχι σε ναι, διαδηλώνει εναντίον του, ο αρχηγός του φωτογραφίζεται με τις γιαγιάδες της Μυτιλήνης που βοηθάνε τους πρόσφυγες που το Ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. πνίγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καταργεί την ομάδα Δέλτα και αυτή επανεμφανίζεται στους δρόμους και η Eldorado συνεχίζει να καταστρέφει το Δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής και να μολύνει το περιβάλλον.

Ο βουλευτής Τρικάλων με το Σύριζα Χρήστος Σιμορέλης λέει πως ”Και να μην υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το έχουμε εφεύρει”, ο Προβόπουλος τοποθετείται στην Eurobank ενώ ο Σύριζα φώναζε οτι θα τον στείλει σε Ειδικό Δικαστήριο, ο Βενιζέλος τοποθετείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Σταματάκη και Καρακώστα του Σύριζα ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ το Σεπτέμβριο ενώ τον Οκτώβριο πρωτοστάτησαν στη κινητοποίηση ενάντια στην παραχώρηση εκτάσεων του Δημοσίου από τον ΟΛΠ.

12109279_1129631920383326_6932571560265388277_n

Προκειται για τακτικές μιας ευρύτερης επικοινωνιακής στρατηγικής διαχείρισης και είναι κάποιες από τις πολλές αντιφάσεις του Σύριζα που θα δούμε και στο μέλλον. Γιατί μαζί με τον Σύριζα που ήρθε για να εφαρμόσει πιστά το 3ο μνημόνιο που δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν πλέον οι ΣαμαροΒενιζέλοι, έπρεπε να έρθει και η ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση του χειρισμού των εντυπώσεων και της επικοινωνιακής προπαγάνδας και αυτό είναι πλέον το μόνο πεδίο που μπορούν να δημιουργήσουν απήχηση. Ο ορθολογισμός είναι ακατάλληλος πλέον για μια κοινωνία που έχει μάθει να λειτουργεί συναισθηματικά και να αποδίδει την οργάνωση της στους πολιτικούς υπασπιστές του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης, ενώ αυτή διαφημίζει τις τράπεζες που θα της πάρουν το σπίτι.

Υ.Γ.

Για να μιλήσουμε και για απεργίες και όχι για 24ωρες εκτονώσεις της κοινωνικής οργής να θυμίσω ότι η Αυτόνομη Παρέμβαση, η συνδικαλιστική παράταξη του Σύριζα συντάχθηκε με την ΔΑΚΕ(Ν.Δ.) και την ΠΑΣΚΕ(Πασόκ) υπέρ της λήξης της μεγάλης απεργίας των εκπαιδευτικών το Μάιο του ’13 λέγοντας οτι δεν υπάρχουν οι όροι για τη συνέχιση της, μετά από την επίταξη που επέβαλλε ο Σαμαράς.

Τις τελευταίες 10 ημέρες τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει σε 15.000 αποκοπές συνδέσεων.

Αναμένονται και οι κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες. Και από την Εθνική βρε κουτό. Και όχι δεν είναι η συνέχεια του ‪#‎irunmarathon‬.

ValueValuer

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s