Όσον αφορά την μη-βία ,τους υμνητές του Μ.Λ.Κινγκ και τους Μαύρους Πάνθηρες

Σε συνέχεια του άρθρου που αφορούσε τον Γκάντι ,το Ινδικό απελευθερωτικό κίνημα και την επίπλαστη αποτελεσματικότητα των πασιφιστων (http://wp.me/p1Srx3-iS )  , θα δούμε σήμερα κάποιες πτυχές ενός μεταγενέστερου αγώνα πολιτικών δικαιωμάτων αυτή την φορά στην Αμερική.

1361991310_GandhietMartinLtutherking

Η κοινή προβολή (πρωτίστως των λευκών προοδευτικών, των πασιφιστών, των παιδαγωγών, των ιστορικών και των κυβερνητικών
αξιωματούχων) είναι ότι το κίνημα ενάντια στη φυλετική καταπίεση στις Η.Π.Α ήταν πρωτίστως μη-βίαιο. Αντίθετα, αν και πασιφιστικές ομάδες
όπως το SCLC (Southern Christian Leadership Conference) του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχαν σημαντική εξουσία, επιρροή και λαϊκή υποστήριξη μέσα στο κίνημα, ειδικά ανάμεσα στους φτωχούς μαύρους, ολοένα και περισσότερο κινούνταν προς μαχητικές επαναστατικές ομάδες, όπως το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων.

Σύμφωνα με ένα γκάλοπ του 1970,το 66% των Αφρικανών Αμερικανών έλεγε ότι οι πράξεις του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων τους έκαναν περήφανους, και 43% είπε ότι το κόμμα αντανακλούσε και τις δικές τους απόψεις.Στην πραγματικότητα, ο μαχητικός αγώνας από καιρό αποτελούσε κομμάτι της αντίστασης των μαύρων απέναντι στη λευκή ανωτερότητα. Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ αποδεικνύει περίτρανα αυτή την ιστορία στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2004 με τον τίτλο, «Θέλουμε Ελευθερία», όπου και γράφει:

«Οι ρίζες της ένοπλης αντίστασης χάνονται βαθιά στην Αφρικανική Αμερικανική ιστορία. Μόνο εκείνοι που αγνοούν αυτό το γεγονός βλέπουν το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων ως κάπως ξένο στην κοινή ιστορική μας κληρονομιά».

panthers_21demo

Στην πραγματικότητα, τα μη-βίαια τμήματα δεν μπορούν να αποσταχθούν και να διαχωριστούν από τα επαναστατικά κομμάτια του κινήματος (αν και η αποξένωση και το μίσος, ενθαρρυμένα από το κράτος, υπήρξαν συχνά ανάμεσα τους). Οι μαύροι πασιφιστές, ακτιβιστές της μεσαίας τάξης, συμπεριλαμβανομένου του Κινγκ απέκτησαν πολλή από τη δύναμη τους, λόγω του φαντάσματος της μαύρης αντίστασης και της παρουσίας των ένοπλων μαύρων επαναστατών.

Την άνοιξη του 1963, η εκστρατεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έμοιαζε ότι θα ήταν μια επανάληψη της ζοφερής, αποτυχημένης δράσης στο Άλμπανι της Τζόρτζια (όπου μια εννιάμηνη εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής το 1961 κατέδειξε την αδυναμία των μη-βίαιων διαδηλωτών απέναντι σε μια κυβέρνηση με κατά τα φαινόμενα απύθμενες φυλακές και όπου την 24η Ιουλίου 1962, η εξεγερμένη νεολαία κατέλαβε ολόκληρα τετράγωνα για μια νύχτα και ανάγκασε την αστυνομία να αποσυρθεί από το γκέτο, δείχνοντας έτσι πως ένα χρόνο μετά τη μη-βίαιη εκστρατεία, οι μαύροι στο Άλμπανι ακόμα αγωνίζονταν ενάντια στο ρατσισμό, αλλά είχαν χάσει την προτίμηση τους για τη μη-βία).

INVADERS

Τότε, στις 7 Μάη στο Μπέρμινχαμ, μετά από συνεχιζόμενη αστυνομική βία, τρεις χιλιάδες μαύροι άρχισαν να ανταποδίδουν, πετώντας στην αστυνομία
πέτρες και μπουκάλια. Μόλις δύο μέρες αργότερα το Μπέρμινχαμ – που μέχρι τότε ήταν ένα σταθερό οχυρό φυλετικών διακρίσεων- συμφώνησε να πάψουν οι ρατσιστικές διακρίσεις στα καταστήματα και ο πρόεδρος Κένεντι υποστήριξε τη συμφωνία με ομοσπονδιακές εγγυήσεις.

Την επόμενη μέρα, αφού κάποιοι ντόπιοι λευκοί ρατσιστές έβαλαν βόμβες σε ένα σπίτι και σε μια επιχείρηση που άνηκαν σε μαύρους, χιλιάδες μαύροι προκάλεσαν πάλι ταραχές, καταλαμβάνοντας μια περιοχή εννιά οικοδομικών τετραγώνων, καταστρέφοντας περιπολικά, τραυματίζοντας κάμποσους αστυνομικούς (συμπεριλαμβανομένου ενός αρχιεπιθεωρητή) και καίγοντας επιχειρήσεις λευκών. Μετά από ένα μήνα και μια μέρα, ο πρόεδρος Κένεντι καλούσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το Νόμο των Πολιτικών Δικαιωμάτων, βάζοντας τέλος σε κάμποσα χρόνια στρατηγικής κωλυσιεργίας του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ίσως η μεγαλύτερη από τις περιορισμένες, αν όχι κούφιες, νίκες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων ήρθε, όταν οι μαύροι έδειξαν ότι δε θα παρέμεναν ειρηνικοί για πάντα. Αντιμέτωπη με τις δύο εναλλακτικές, η δομή της λευκής εξουσίας επέλεξε να διαπραγματευτεί με τους ειρηνιστές και είδαμε τα αποτελέσματα.

Από το βιβλίο του Peter Gelderloos : Πως η ιδεολογία της μη-βίας προστατεύει το κράτος ,Εκδόσεις Αλληλεγγύη

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s