Ιδού το νέο Μνημόνιο ως το 2016

Μέχρι το 2016 (και βλέπουμε) θα ισχύσουν τα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα για τη διετία 2013-2014. Το Exelixeis.gr παρουσιάζει σήμερα το προσχέδιο του Μνημονίου με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, το οποίο έκτοτε έχει αναθεωρηθεί ως προς τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα και τις προβλέψεις για αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο.

Ο «λογαριασμός» όμως που θα κληθούν να πληρώσουν μικρομεσαίοι, μισθοσυντήρητοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, δημόσιοι υπάλληλοι και απλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αυξάνεται δραματικά και υπολογίζεται πως σε βάθος τετραετίας θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Το νέο Μνημόνιο φέρνει μεγάλες περικοπές –και μάλιστα αναδρομικά από φέτος- σε μισθούς και συντάξεις: περικοπές έως 35% στα ειδικά μισθολόγια, «πλαφόν» στους μισθούς στις ΔΕΚΟ, κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των ειδικών επιδομάτων.

Η επιμήκυνση για μια επιπλέον διετία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα λιτότητας, σημαίνει τα νέα μέτρα δεν θα αποσυρθούν το 2015. Με το νέο Μνημόνιο η Εισφορά Αλληλεγγύης θα διατηρηθεί μέχρι το 2016, ενώ προβλέπονται αποχωρήσεις και μετακινήσεις 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Τα οικονομικά μέτρα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο προβλέπουν:

Ι) Μισθοί στο δημόσιο

1. Μισθολόγια: Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα που εισήχθη το 2011, με μείωση δαπανών κατά 15 εκατομμύρια το 2013. Μείωση 2% για μισθούς κάτω των 1000 ευρώ,  10% για 1000-1500 ευρώ, 20% για μισθούς 1500-2500 ευρώ, 30% για το 2500-4000 ευρώ και 35% για τους μισθούς πάνω από 4.000 ευρώ. Νέο μισθολόγιο για εργαζόμενους με ειδικό καθεστώς όπως δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί, πανεπιστημιακοί, αστυνομικοί, προσωπικό αερδρομίων, γενικές γραμματείες και υπάλληλοι της Βουλής.

2. Τέλος δώρα και επιδόματα: Κατάργηση των δώρων εορτών Πάσχα στο δημόσιο τομέα και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Αναστολή έως το 2016, των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, εξοικονομώντας 13 εκατομμύρια το 2013 και επιπλέον 66 εκατομμύρια το 2014. Αναστέλλεται έως το 2016 το κίνητρο επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση των επιδομάτων για υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό και συμβούλους. Κατάργηση της πλήρους σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια υπηρεσίας.

3. ΔΕΚΟ: Εναρμόνιση της μισθολογικής κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση του μέσου όρου των μισθών σε 1900 ανά μήνα το πολύ (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των επιδομάτων, υπερωριών και μη μισθολογικών παροχών) από 1 Ιανουαρίου του 2013.

4. «Πάγωμα» προσλήψεων: Επέκταση του κανόνα 1:5 για προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο έως το 2016. «Πάγωμα» προσλήψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

5. Αποχωρήσεις-μετατάξεις: Υποχρεωτικές  μεταθέσεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες) μέσα στη γενική κυβέρνηση και από μια περιοχή στην άλλη. Μετά από αξιολόγηση στα υπουργεία, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν ή θα αποχωρήσουν άμεσα από την υπηρεσία τους (το προσχέδιο όμως άλλαξε και η Τροικα συμφώνησε για 2000 αποχωρήσεις). Προβλέπονται 25.000 μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013, οι μισοί εκ των οποίων πριν τα μέσα του έτους. Το προσωπικό μπορεί να παραμείνει για διάστημα μέχρι ένα έτος με μειωμένο μισθό ενώ θα αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση.

6. Εκπαιδευτικοί: Υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από μία περιοχή σε άλλη, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, μετατάξεις διοικητικού προσωπικού από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα προς το Υπουργείο Παιδείας και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000 εκπαιδευτικούς. Μείωση κατά 90% των μη μόνιμων καθηγητών σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές (στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά»).

ΙΙ) Φορολογικά μέτρα

1. Τέλος τα παιδιά με αφορολόγητο και επιδόματα:  Αντικατάσταση των φοροελαφρύνσεων και των οικογενειακών επιδομάτων για παιδιά, με ένα συγκεκριμένο επίδομα.

2. «Αυτόνομοι» φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί: Άμεσα συστήνεται θέση Γραμματέα Φορολογικής Διοίκησης, την οποία αναλαμβάνει άτομο με εμπειρία στη διοίκηση και στα φορολογικά θέματα. Έμπειροι φοροελεγκτές θα ελέγχουν τους πλούσιους φορολογούμενους. Ο υπουργός Οικονομικών εκχωρεί εξουσίες στον ελεγκτικό μηχανισμό [έως τον Φεβρουάριο του 2013]. Μειώνονται οι τοπικές εφορίες σε περίπου 90 [Ιούνιος 2013]. Άμεσα καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Προβλέπεται πρόσληψη και επαναξιολόγηση ανά εξάμηνο 2.000 φορολογικών ελεγκτών [Ιούνιος 2013].

3. Τέλος η «παραγραφή»: Καταργείται η παραγραφή παλαιών υποθέσεων και οι ελεγκτές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ελέγχουν οποιοδήποτε ποσό δηλώθηκε από τα προηγούμενα χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2013.

4. «Κυνηγοί χρεών» στις εφορίες: Tουλάχιστον το 10% του προσωπικού των ΔΟΥ θα ασχολείται με την είσπραξη χρεών [Δεκέμβριος 2012]

5. Διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών από φόρους: Αλλάζει η διαδικασία διαγραφής φορολογικών οφειλών με βάση την πραγματική προοπτική είσπραξης [Δεκέμβριος 2012].

6. Τέλος οι ρυθμίσεις χρεών και περαιώσεις: H κυβέρνηση δεσμεύεται, όσο διαρκεί το Μνημόνιο, να μην εφαρμόσει νέες φορολογικές «αμνηστίες», ούτε να επεκτείνει υφιστάμενες ρυθμίσεις για τη χρέη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

7. Ταυτόχρονη πληρωμή φόρων και εισφορών: Eνοποιείται η είσπραξη φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, το αργότερο ως τον  Μάρτιο του 2014.

8. Όλα με ΑΦΜ και μέσω τραπεζών: Προβλέπεται η δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών [Δεκέμβριος 2012]. Από τον Ιούνιο του 2013, όλες οι συναλλαγές πολιτών και σε όλα τα υπουργεία ζητείται ο ΑΦΜ τους για οικονομικές συναλλαγές με τους [Ιούνιος 2013]. Ένας κρατικός φορέας θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες [Ιούνιος 2014].

9. Όχι πια μετρητά στις εφορίες: H πληρωμή στις ΔΟΥ θα γίνεται μέσω τραπεζών, απελευθερώνοντας προσωπικό για σημαντικότερες εργασίες (έλεγχος, επιβολή και είσπραξη φόρων, συμβουλές στον φορολογούμενο) [Δεκέμβριος 2012]

10. «Αδιάφθοροι» στο δημόσιο: Διορίζεται «εθνικός συντονιστής» για την ανάληψη δράσης κατά της διαφθοράς στο δημόσιο [Απρίλιος 2013].

Πηγή : http://exelixeis.gr

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s