Μαριναλέδα, εκεί που η ουτοπία πραγματώνεται

Η Μαριναλεδα ειναι ένα χωριό 3.000 κατοίκων στην επαρχία της Σεβίλλης στην Ανδαλουσία. Η κοινότητα αυτή διατηρεί καθεστώς αυτονομίας,δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα.

Το σημερινό πρόσωπο σοσιαλιστικής κοινότητας στηριγμένο στην κολεκτιβοποίηση και τον τοπικό συνεταιρισμό, και όπου οι αποφάσεις για τα κοινά λαμβάνονται από τη συνέλευση των κατοίκων τα τελευταία 30 χρόνια, η Μαριναλέδα τα χρωστάει στους αγώνες των κατοίκων της καθώς και στον «δήμαρχο»της Juan Manuel Sanchez Gordillo, ο οποίος εκλέγει όταν ήταν 19 χρονών….

“Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους! Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες”

Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.

Δόξα τω θεώ…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s